گزیده بیانات رهبر انقلاب درباره حادثه 18 تیر
در این نوشتار به مرور گلچینی از سخنان رهبر فرزانه انقلاب راجع به واقعه 18 تیر میپردازیم، بدان امید که تذکری برای جامعه دانشگاهی و نیز متولّیان و مسئولین وزراتخانههای فرهنگ و ارشاد و نیز علوم، تحقیقات و فناوری کشور باشد.
حضرت امام خامنهای(مدّظلهالعالی)، پس از وقوع این حادثه در دیدار جمعى از دانشجویان و اقشار مختلف مردم در روز 21 تیرماه 1378 طی سخنانی بسیار مهم به نکوهش اقدام نیروی انتظامی، لزوم برخورد با متخلّفان در نظام اسلامی، تأکید بر تحقیق در چرایی ایجاد حادثه، درخواست از جامعه دانشگاهی برای دقّت بیشتر در شناخت دشمن و دسیسههای آن پرداختند که ذیلاً گوشههایی از آن فرمایشات، تقدیم مخاطبان گرامی میشود:
* حادثه تلخی کهقلب رهبری را جریحه دار کرد
مقام معظم رهبری با بیان اینکه با هرکسی در نظام جمهوری اسلامی تخلف کند، باید برخورد شود، فرمودند: «مطلبى که از نظر من مهمتر از همه است و ذهن مرا مشغول کرده، حمله به خوابگاه جوانان و دانشجویان است. این حادثه تلخ، قلب مرا جریحهدار کرد؛ حادثه غیر قابل قبولى در جمهورى اسلامى بود.
حمله به منزل و مأوا و مسکنِ جمعى بخصوص در شب یا در هنگام نماز جماعت بههیچوجه در نظام اسلامى قابل قبول نیست.
جوانان این کشور چه دانشجویان و چه غیر دانشجویان، فرزندان من هستند و هرگونه چیزى که براى این مجموعهها مایه اضطراب و ناراحتى و اشتباه در فهم باشد، براى من بسیار سخت و سنگین است.
هرکسى بوده، فرق نمىکند؛ چه در لباس نیروى انتظامى، چه در غیر آن. مسلماً با کسانى که در نظام جمهورى اسلامى تخلّف مىکنند، باید برخورد شود؛ اما با کسى که تخلّفى نکرده است؛ کسى که در خانه خود در حال استراحت است، آن هم در محیط جوان دانشجویى، کار بسیار خطا و ناروایى است اگر برخورد شود.»
* تأکید رهبری بر تحقیق درباره حادثه کوی دانشگاه
«اینکه صد نفر یا دویست نفر از کوى دانشگاه خارج شدند و حرفهایى زدند و شعارهایى دادند، بهانه و مجوّزى نمىشود براى اینکه کسانى، در هر لباس و با هر نامى، وارد آن محیط شوند و کارهاى ناروایى انجام دهند؛ بخصوص وقتىکه نام مقدّس نیروى انتظامى در میان مىآید، عملى که موجب شود نیروى انتظامى بدنام شود، قضیه را سختتر مىکند.
البته من تأکید کردم که اطراف این حادثه تحقیق شود و بروند حادثه را درست بسنجند. قرار شد رئیسجمهور محترم و مسئولان، هیئت تحقیقى را تعیین کنند؛ من هم ممکن است خودم کسى را در این هیئت بگذارم.»
* دانشجویان مراقب دشمن باشند
مقام معظم رهبری درباره لزوم شناخت دشمن توسط دانشجویان چنین عنوان میکنند: «حرف من به دانشجویان این است که مراقب دشمن باشید؛ دشمن را خوب بشناسید؛ مبادا از شناسایى دشمن غفلت کنید.
غریبههایى را که در لباس خودى خودشان را در همه جا داخل مىکنند بشناسید؛ دستهاى پنهان را ببینید. هیچکس بهخاطر غفلت ستایش نمىشود. هیچکس بهخاطر چشمها را بر هم گذاشتن، مدح نمىشود. اگر بر آدم غافل ضربهاى وارد شد، اوّل کسى که مسئول و مذموم است، خود اوست؛ مراقب باشید. دانشجو، قشر فاخر و باارزشى است».
رهبر معظم انقلاب همچنین با بیان اینکه دشمن دانشجو را هدف قرار داده است تا بتوانند آنان را در برابر نظام قرار دهد، فرمودند: «دشمن، دانشجو را هدف گرفته است. چند سال است سعى مىکنند بلکه بتوانند دانشجویان را در مقابل نظام قرار دهند؛ اما موفّق نشدند؛ بعد از این هم موفّق نخواهند شد. اگر یک عدّه نفوذى خواستند از فرصتى استفاده کنند و از آب گلآلودى ماهى بگیرند وارد اجتماع دانشجویان شدند و شعارهایى درست کردند و حرفهایى زدند خیال نکنند که ما اشتباه خواهیم کرد؛ نه، ما اشتباه نخواهیم کرد. ما مخاطب و طرفِ خودمان را مىشناسیم. دانشجو، فرزند ماست؛ متعلّق به ماست؛ متعلّق به این کشور است. دشمن است که مىخواهد با نام دانشجو یا با نام نفوذ در میان دانشجویان، فساد و تباهى کند؛ خود دانشجویان بایستى هوشیارانه متوجّه باشند.»
* رفتار خشونت آمیز دشمن را خوشحال مى کند
حضرت آیتالله خامنهای خطاب به دانشجویان پیرامون حضور با انضباط در هر میدانی بیان داشتند:« وقتى جوان مملکت هوشیارانه، با تدبیر، با حلم و با توجه به موقعیّتها، حرف بزند و تصمیم بگیرد و عمل کند، کشور گلستان خواهد شد. وقتى هیجانات کور، پا وسط بگذارند، دشمن فوراً استفاده خواهد کرد. بارها گفتهام، باز هم تکرار مىکنم؛ من معتقدم که جوان مملکت بایستى در همه میدانها حضور و آمادگى داشته باشد؛ منتها با انضباط. اینگونه حرکاتى که ملاحظه شد کسانى به دانشگاه حمله کنند، ناشى از بىانضباطى است؛ با هر نامى انجام گیرد، غلط و محکوم است. اگر با نام دفاع از دین هم انجام گیرد، غلط است؛ اگر با نام دفاع از ولایت هم انجام گیرد، غلط است».
«مگر من بارها نگفتهام در اجتماعات کسانى که مخالفند، هیچکس نباید رفتار خشونتآمیز داشته باشد؛ چون این، دشمن را خوشحال مىکند. بارها ما این حرف را گفتیم، چرا گوش نکردند؟! چرا گوش نمىکنند؟! حتّى اگر یک حرفى که خون شما را به جوش مىآورد به زبان آوردند مثلًا فرض کنید اهانت به رهبرى کردند، باز هم باید صبر و سکوت کنید. اگر عکس مرا هم آتش زدند و یا پاره کردند، باید سکوت کنید.
نیرویتان را براى آن روزى که کشور به آن نیازمند است، براى آن روزى که نیروى جوان و مؤمن و حزباللّهى باید در مقابله با دشمن بایستد، حفظ کنید، و الّا حالا فرض کنیم یک جوان، یا یک دانشجوى فریبخوردهاى هم حرفى زد و کارى کرد؛ چه اشکالى دارد؟ من از او صرفنظر مىکنم.»
حضرت امام خامنهای(دامت عزّه) در 4 مرداد 1378 در دیدار جمعی از دانشجویان مجروح در کوی دانشگاه تهران نیز به ایراد سخنانی پرداختند که در ذیل به گوشههای از آن اشاره میشود:
«انسان باید خودش را از لحاظ روحى، مستحکم و قوى کند و خود را براى مواجهه با حوادث گوناگون زندگى آماده سازد. این چگونه مىشود؟ چطور مىشود آدم خودش را مستحکم کند؟ طبیعى است که انسان براى برخوردهاى مادّى، جسم خودش را مستحکم مىکند؛ براى برخورد با حوادثى که یکطَرَفى در روح انسان دارند، آدم بایستى چه کند؟ من گمانم این است که آدم باید ایمان خودش را تقویت کند. انسان باید ایمان خودش را به یک نقطه اساسى، اطمینانبخش و امنیتبخش محکم کند. وقتىکه این ایمان بود، انسان در هیچ مرحلهاى از مراحل زندگیش دچار یأس نمىشود. توجه مىکنید؟ اصلًا آن چیزى که انسان را نابود مىکند، یأس است. این است که انسان دیگر نمىتواند قدم از قدم بردارد».
«ما کارى کنیم که این جوان دانشجو به خاطر آن عمل مغرضانه، یا جاهلانه، از دین برنگردد. آن مطلبى که من و شما باید واقعاً در اینجا احساس کنیم، این است. بله؛ نگذارید از دین برگردد؛ چون اینطور برگشتن از دین، تلخترینهاست. من یک وقتهایى در سخنرانیها، مثالهایى براى این قضیه زدهام؛ اگر وقت دیگرى آمدید، یادم بیاورید تا داستانى را که مولوى براى رماندن کسى از دین، با همین شیوه یا حسین و یا زهرا نقل مىکند، براى شما بگویم. این یک شیوه براى رماندن از دین است. معلوم مىشود از زمان مولوى و اینها هم از این چیزها بوده است! حالا بعضیها عمداً مىکنند؛ آنوقت غیر عمدى آن بوده است. حالا شما که جوان مؤمن صالح نورانى هستید، تکلیف شما در مقابل آنها چیست؟ این است که نگذارید از دین برمند. بالاخره یکى از این طریق، افراد را از دین مىرماند؛ شما که نقطه مقابل آن فکر مىکنید، نباید بگذارید. از خدا توفیق بخواهید، خدا هم به شما توفیق مىدهد.»
معظم له در خطبههاى نماز جمعه تهران در 8 مرداد 1378 بار دیگر دانشجویان را به وظیفه خطیر خویش آگاه ساخته و لزوم دشمنشناسی را برای این قشر فعّال و تأثیرگذار در آینده کشور، تبیین میکنند:
* توده دانشجویان، مؤمن، هوشیار، رشید و آگاهند
مقام معظم رهبری با اشاره به هوشیاری دانشجویان در مقابل اعمال دشمنان اظهار داشتند: «خودشان گفتند، خودشان هم کیف کردند که دانشجویان با نظام مخالفند و اسلام را قبول ندارند! کدام دانشجویان؟ بله؛ ممکن است چهار نفر از نوکران و مزدوران شما در گوشهاى باشند و پسران یا دختران آنها هم دانشجو باشند البته معلوم هم نیست اینطور باشد؛ اما حالا به فرض چهار نفر هم پیدا شدند ولى توده دانشجویان، مؤمن و هوشیار و رشید و آگاهند. دیدید بااینکه احساساتشان جریحهدار شده بود قضیه کوى دانشگاه، حقیقتاً دانشجویان را عصبانى و ناراحت کرده بود تا دیدند دشمن مىخواهد استفاده کند، اعلانکردند و گفتند ما نیستیم».
رهبر معظم انقلاب با بیان اینکه دانشجویان در صحنههای مختلف انقلاب حضور داشتهاند، فرمودند: « دانشجویان ما فرزندان ما هستند؛ فرزندان شما که نیستند؛ بچه همین خانوادهاند. بچه این خانواده، حتّى اگر بچه تُخس هم باشد، وقتىکه ببیند دشمن به خانه حمله کرد، مىرود سینه سپر مىکند. حتّى آن تُخسها گاهى بهتر هم سینه سپر مىکنند! بچه خانواده، خودش را در دفاعِ مقدّس نشان داد.
شما ببینید از همین دانشگاه تهران و از دانشگاههاى دیگر تهران و سایر نقاط کشور، چقدر دانشجو به جبهه رفت؛ چقدر دانشجو شهید شد. طبقه اوّلى که سپاه پاسداران را تشکیل دادند، اغلب همین دانشجویان بودند. طبقه اوّلى که جهاد سازندگى را تشکیل دادند، همین دانشجویان بودند. الآن کارهاى مهمّ علمى نظام را همین دانشجویان به صورت عملى و تجربى در آزمایشگاههاى دانشگاهها انجام مىدهند. چه فکر کردید درباره دانشجویان ما؟!».
حضرت آیتالله خامنهای با بیان اینکه دشمن بر روی دانشجویان تمرکز کرده است و این دانشجویان هستند که باید هوشیار باشند، فرمودند: «دانشجویان عزیز! ببینید که دشمن در محاسباتِ خود عنصر دانشجو را وارد مىکند. البته از مدّتى پیش وارد کرده است؛ اما حالا دشمن به صورت عملى مىخواهد با عنصر دانشجو، بازى کند. هوشیارى شما، آگاهى شما، ایمان شما و دقّت نظر شما باید دشمن را ناکام کند. هرچه مىتوانید، در موضع یک انسان آگاه و هوشیار عمل کنید. مملکت متعلّق به شماست، نگذارید این کشور، این منابع، این قدرت عظیم و این منطقه حسّاس به دست دشمن بیفتد. خودتان را آماده کنید.»
اینک در زمان کنونی، پس از گذشت بیش از سی و پنج سال از انقلاب، و با مرور انتظارات و توقعّات ولی امر مسلمین جهان؛ حضرت آیت الله خامنهای(مدّظلهالعالی) از قشر دانشجو، میتوان این مطلب را به یقین بیان کرد که از منظر معظّم له، دانشجوی تراز انقلاب، مسئول اصلی سازندگی فکری و بنیادین نظام مقدّس جمهوری اسلامی؛ پایه و ستون انقلاب در فردای کشور؛ پیشقراول توسعه و حرکت اساسی کشور؛ آگاه به نقش زنده خویش در حرکت انقلابی و پیشبرد آن؛ دارای وظیفه رهایی کشور از وابستگی به بیگانگان در زمینه علم و فناوری؛ متعهّد به آرمانهای اصیل دانشجویی (علم، عدالتخواهی و آزاداندیشی) است.
ایشان ویژگی دانشجویان را چنین عنوان میکنند که گرهگشای دورههای سخت و محنتهای بزرگ؛ پیشرو در تغییر فضا با ورود، تحرّک، گرایش، استنباط و فهم خویش در چارچوب نهضت اسلامی؛ دارای قدرت درک و تحلیل سیاسی درست، صحیح، منطقی و مطابق با نظام متقن اسلامی؛ مروّج روحیه و فرهنگ اسلامی و مقابلهکننده با اشاعه افکار فاسد؛ دارای جهت حرکت ضدیّت با سلطهگران و دشمنی با جهانخواران؛ حسّاس نسبت به دین، انقلاب، کشور و استقلال ملّی در کنار اهمیّت دادن حداکثری به تحقیق و علم و دانش است.
لذا بسیار شایسته است که در تمامی عرصهها و ابتلائات غبارآلود و فتنهانگیز، تمامی جامعه دانشجویی کشور، با علم به تکلیف خویش و نیز انتظارات رهبر فرزانه انقلاب از ایشان، به رصد اندیشمندانه اوضاع و احوال پرداخته و با کمال تأنی و تأمّل، به تکلیف خطیر خویش در پیشبرد اهداف عالیّه نظام مقدّس جمهوری اسلامی جامه عمل بپوشانند.
از جانبی مسئولین و متولیّان امر نیز باید با مراقبت، مجاهدت و بصیرت بیش از پیش خویش، از هر گونه سیاست زدگی در محیط سالم و علمی دانشگاهها جدّاً اجتناب ورزیده و خدای ناکرده محیط علمی را به جولانگاه مسائل سیاسی و حاشیهای تبدیل نکنند، چرا که هر گونه اقدام عمدی و یا سهوی در این زمینه، راه را برای عقبگرد جهش شایان ذکر علمی کشور، و پیریزی مقدمّات 18 تیری دیگر فراهم خواهد کرد که در این صورت، اقیانوس خشم امّت بصیر و انقلابی ایران اسلامی، تمامی بدخواهان را به سزای عمل خویش خواهد رسانید.
منبع: پایگاه سربازان گمنام امام زمان عج و خبرگزاری فارس